Digitalni marketing - edukacija, kako i gdje učiti?

Digitalni marketing - edukacija, kako i gdje učiti?

Digitalni marketing predstavlja sadašnjost i budućnost i morate uhvatiti korak s njim. Ako niste, započnite svoje obrazovanje još danas pomoću Digitalne garaže, Inbound certifikata, Analytics akademiji ili Facebook Blueprinta. Edukacija je dostupna svima, samo je bitno hoćete li ju iskoristiti.

Pišemo često o pojmovima kao što su SEO optimizacija, društvene mreže, analitika, digitalna strategija, digitalni marketing i slično. Ne sumnjamo da ste upoznati sa svakim od ovih pojmova, međutim danas Vam želimo pružiti izvore znanja. Postoje brojni online tečajevi gdje možete učiti digitalni marketing te ne morate plaćati velike iznose ili trošiti svoje vrijeme na fakultetima gdje nećete naučiti ono što Vas čeka u realnom svijetu. Bez obzira jeste li učenik, student ili direktor marketinga, digitalni marketing razvija se velikom brzinom te konstantno treba razvijati svoje vještine i znanja. U nastavku Vam donosimo pet izvrsnih tečajeva digitalnog marketinga gdje možete naučiti osnove marketinga, analitike i SEO optimizacije.

1. DIGITALNA GARAŽA by GOOGLE

Digitalna garaža

Mislimo da svi znamo tko je Google, zar ne? I kada Vam on pruža mogućnost edukacije i to u digitalnom marketingu, to je prilika koja se ne propušta. Digitalna garaža predstavlja ulazak u svijet digitalnog marketinga. Za svakoga tko nije upoznat s osnovnim pojmovima i načinom na koji digitalni svijet, Digitalna garaža je odlična prilika za početak.

Digitalna garaža je edukacija za sve koji ulaze u digitalni svijet

Digitalna garaža
 
Tijekom tečaja upoznat će se osnovne marketing teme međutim neće se ulaziti u dubinu i srž pojmova kao u ostalim tečajevima na ovoj listi. Navedeno je sasvim razumljivo s obzirom da je ovo uvodni tečaj te se pruža uvid i obrazovanja iz svih aspekata digitalnog marketinga, odnosno 23 različite teme.

Kroz digitalnu garažu obradit će se 23 različite teme digitalnog marketinga

Kako funkcionira sustav učenja? Svaka tema obrađena je kroz određeni broj lekcija nakon kojih slijedi zabavni i kratki kviz. Obradit će se teme kao što je SEO optimizacija, e-commerce, analitika i stvaranje sadržaja. Nakon odslušanih lekcija i prolaska pitanja moguće je osvojiti bedževe nakon čega je moguće ostvariti certifikat. Veoma pozitivna činjenica jest što imate priliku učiti od stručnjaka koji su nekada bili upravo na Vašem mjestu.

Naučite osnove analitike, SEO optimizacije i sadržaja te ponovite kroz pitanja na kraju svakog poglavlja

Ukoliko imate pitanja vezana uz Digitalnu garažu možete ih potražiti u često postavljenim pitanjima, a Digitalnoj garaži možete pristupiti ovdje.

2. HUBSPOT INBOUND CERTIFIKAT

Pisali smo već ranije da živimo u zanimljivim vremenima, odnosno da je pažnja korisnika na internetu i u digitalnim medijima. Mnogi to ne koriste, ali niti obraćaju pažnju jer to je teško.. Navodno. Sigurno Vam iznad glave stoji upitnik kako je to povezano sa Hubspotom i što je pak Inbound i kakve to veze ima s edukacijom?

Hubspot academy
 
Krenimo redom. Hubspot je online platforma koja pomaže kompanijama da lakše privuku posjetitelje, da potencijalne kupce pretvore u stvarne kupce i da jednostavno lakše prate cijeli proces. Inbound s druge strane predstavlja oblik marketinga kada se u prvi plan ne stavlja prodaja već stvaranje dodatne vrijednosti. Cilj ovakvog marketinga jest da kupci stranicu posjete sami zbog kvalitete koju nudi.

Inbound predstavlja drugačiji oblik marketinga, oblik koji kupci vole

Osim što imaju jako kvalitetan blog gdje se može puno naučiti, napravili su i tečaj inbound marketinga. Inbound certifikacija predstavlja besplatan tečaj digitalnog marketinga koji je dostupan svima. Online tečaj se sastoji od 12 predavanja koja  traju između 10 i 45 minuta.

Unutar tečaja obrađene su teme kao što su odredišne stranice, privlačenje potencijalnih kupaca, konverzija kupaca i optimizacija stranice. Nakon odslušanog tečaja polaže se test, a za prolaz je potrebno imati više od 80% nakon čega se dobiva certifikat. Certifikat traje godinu dana nakon čega ga je potrebno obnoviti iz razloga što tehnologija i marketing ne staju te je to područje za koje je potrebno cjeloživotno obrazovanje.

Inbound certifikaciji moguće je pristupiti ovdje.

3. SEO TRENING by MOZ

Do sada ste kroz naš blog shvatili koliku važnost nosi SEO optimizacija. Čak i ako ste krenuli od 0 u digitalni marketing kroz prethodne tečajeve mogli ste dobiti uvid u osnove i što je optimizacija. Zahvaljujući SEO optimizaciji možete se bolje rangirati na internet tražilicama te tako doći do "besplatnih" posjetitelja.

SEO optimizacija predstavlja ključ u rangiranju na internet tražilicama

MOZ
 
Veliki autoritet u zemlji SEO optimizacije jest Moz. Osim kvalitetnih proizvoda i usluga koje nude, imaju jako poučan blog uz koji možete postati SEO stručnjak. Osim toga, na njihovim stranicama možete pronaći i detalj vodič o tome kako u tome uspjeti. Možete ga potražiti ovdje.

SEO trening by Moz predstavlja 6 lekcija kroz koje ćete naučiti kako napraviti kompletnu SEO strategiju kroz kanale društvenih mreža, ključne riječi i poveznice. Predavanje traje sat vremena te barem za osnove nemate izgovor, a da ih ne naučite. Trening je dostupan ovdje.

4. FACEBOOK BLUEPRINT

Facebook blueprint

O društvenoj mreži Facebook kao ključnom čimbeniku u gradnji poslovanja pisali smo već ranije, a članak možete potražiti ovdje. Osim Facebooka postoje i druge društvene mreže, no Facebook je najbrojnija društvena mreža s 1,79 milijardi korisnika što ju stavlja u prednost nad ostalima.
 
Facebook Blueprint predstavlja edukacijsku platformu gdje možete učiti i trenirati kako Vaše poslovanje dovesti do cilja na Vaš način. Osim što ćete naučiti osnove oglašavanja na društvenoj mreži Facebook, također ćete učiti i o oglašavanju na Instagramu.

Predavanja su podijeljena u 86 lekcija, a naučit ćete sve o planiranju kampanja i optimizaciji istih. Iako je tečaj besplatan za certifikat je potrebno zakazati ispit i platiti ga do 150$. Tečaju možete pristupiti klikom ovdje.

5. GOOGLE ANALYTICS AKADEMIJA

I na kraju dolazimo do jedne od najvećih prednosti digitalnog marketinga nad starim metodama koje su korištene, a to je - analitika! Zahvaljujući alatima kao što je Google Analytics moguće je izmjeriti koliko dugo se posjetitelji zadržavaju na našim stranicama, odakle dolaze, koje stranice najviše posjećuju, ali i još puno toga.

Google Analytics akademija
 
Google Analytics akademije je još jedan tečaj od strane Googlea zahvaljujući kojem je moguće naučiti što i kako rade posjetitelji na Vašim stranicama te što raditi s tim informacijama.

Znate li što Vaši kupci rade na Vašoj internet stranici? Google Analytics zna!

Stoga, što ćete naučiti na ovoj akademiji? Naučit ćete osnove od toga kako postaviti račun, kako prikupljati podatke, kako koristiti izvješća, Google Tag Manager, ali i još puno toga. Ukoliko nemate podatke što korisnici rade na Vašim stranicama, kako ćete biti bolji za njih u budućnosti?

Vrijeme je da zagrijete stolicu i naučite kako se koristiti analitikom! Analytics akademiji pristupi ovdje.

Postoje još brojni online tečajevi i blogovi gdje možete naučiti puno o digitalnom marketingu. Mi smo Vam danas predstavili 5 najvažnijih i početnih stvari s kojima možete puno napredovati. Nažalost trenutno ne postoji studij digitalnog marketinga na kojem možete usavršiti svoje obrazovanje, ali postoje online certifikati. Stoga, počinjete li učiti ili se prepuštate u ruke stručnjaka?

Da li vam je ovaj članak bio koristan?

Želite li prezentaciju nekog od naših proizvoda?

Izradite proizvod upravo po vašim mjerama!