SEO - optimizacija web stranica

SEO - optimizacija web stranica

SEO ( Search Engine Optimization) je engleski naziv za optimizaciju web stranica za tražilice. Što je web stranica bolje optimizirana za tražilice, to ju tražilice bolje pozicioniraju. Stranica koja je dobro optimizirana za određenu ključnu riječ pojavljuje se na prvoj stranici tražilice (Googla) za tu ključnu riječ. Vaša web stranica sadrži više stranica od kojih svaka može biti optimizirana za nekoliko ključnih riječi. Na taj način vaša web stranica može primati veliku količinu besplatnih posjeta zbog prirodno dobrih pozicija koje postiže za ključne riječi povezane sa vašom ponudom proizvoda i usluga.

Koja je cijena SEO optimizacije?

U gotovo svim slučajevima pokazuje se da je SEO optimizacija najisplativije ulaganje u internet marketing. Ovaj tip promocije na internetu zahtjeva veća početna ulaganja, ali postiže trajnije rezultate uz relativno malu količinu održavanja i niske troškove. Cijena najviše ovisi o snazi konkurencije za tražene ključne riječi.

Cijenu najbolje mogu shvatiti klijenti koji imaju iskustva sa plaćenim Google Adwords search kampanjama. Oni su platili poziciju za određenu riječ i uvjerili su se da je korist od te pozicije bila veća od troška. Takvi kupci razumiju cijenu klika za ključnu riječ povezanu sa njihovim poslom i znaju cijeniti postignute pozicije u organskim rezultatima preko kojih dobivaju besplatne klikove za te iste riječi.

Što možete sami napraviti za bolju SEO optimizaciju:

Sastaviti vrlo kvalitetan opis Vaših usluga ili proizvoda

Dobar i opsežan sadržaj se može lako optimizirati, dok se kratak i neinformativan sadržaj ne može kvalitetno optimizirati pa ga treba dorađivati.

Angažirati tvrtku sa iskustvom u SEO optimizaciji za izradu web stranice

Već u samoj izradi web stranice treba poštivati neka pravila: ispravnu strukturu linkova, meta naslove i meta opise, automatsko generiranje sitemapa, mogućnost dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama… Ako se ove stvari propuste napraviti kod izrade web stranice vrlo vjerojatno ćete morati angažirati novu firmu da napravi iznova web ili popravi postojeći.

Pisati blog

Ako se ispravno vodi, blog može biti velika pomoć u SEO optimizaciji. Kako nije blog za svakoga razmislite o tome da angažirate nekoga tko poznaje Vaš posao dobro, a ima smisla za pisanje članaka.

Ažurirati informacije na web stranici

Nije potrebno često, ali znatno pomaže ako s vremena na vrijeme ažurirate zastarjele informacije o proizvodima i uslugama.

Da li vam je ovaj članak bio koristan?

Želite li prezentaciju nekog od naših proizvoda?

Izradite proizvod upravo po vašim mjerama!