Alati za SEO analizu

Alati za SEO analizu

Zahvaljujući današnjem svijetu tehnologije i brojnim alatima gotovo sve je moguće izmjeriti pa tako i kvalitetu određene SEO optimizacije. Pomoću alata koji vrše analizu internet stranice možete pratiti proizvodite li željeni učinak i utjecati na rezultate te brže ostvariti poboljšanja. U tekstu saznajte neke od osnovnih alata za SEO analizu kao što su Google Analytics, Google Webmaster Tools, Check My Links, Website Grader te Open Site Explorer.

Seo optimizacija predstavlja jedan od glavnih načina dovođenja ciljanih posjetitelja na Vašu stranicu. Što je točno SEO optimizacija i najvažnije informacije o njoj možete pročitati u našem prijašnjem blog članku. Međutim, danas ćemo pisati o analizi SEO optimizacije. Analiza pruža uvid u različite podatke o internet stranici, od toga kako će Vas Google rangirati, pokazuje propuste i pruža podatke na temelju kojih se optimizacija može usavršiti, ali isto tako omogućuje praćenje napretka ukoliko ste angažirali vanjskog SEO suradnika ili agenciju. Analiza SEO optimizacije vrši se pomoću određenih alata koje ćemo Vam predstaviti u tekstu, a Vama će pomoći da bolje optimizirate Vašu stranicu i budite bolje pozicionirani na tražilicama.

Google Analytics

Google Analytics predstavlja besplatan alat koji pruža sami Google. Analytics je među najvažnijim alatima koji pruža uvid u statistiku i ponašanje na internet stranici. Zašto je Analytics toliko važan alata za SEO optimizaciju? Ukoliko ne znate kako je posjetitelj došao na Vašu stranicu kako ćete znati uspješnost provedene optimizacije? Upravo Analytics pruža uvid u organski izvor prometa te omogućuje praćenje broja korisnika koji su došli na stranicu putem rezultata na tražilicama.

Zahvaljujući Analyticsu saznajte odakle dolaze Vaši posjetitelji

Što ide dodatno u prilog korištenju Analyticsa za analizu SEO optimizacije jest i činjenica da se organskom prometu može dodijeliti vrijednost, odnosno može se pratiti koliko je konverzija izvršeno na temelju organskog posjeta. Kvaliteta optimizacije se očitava i kroz brzinu učitavanja stranica, a Analytics je alat koji to omgućuje. Pored svega navedenoga Google Analytics ima još mnogo kvaliteta kao što su mjerenje broja posjeta na stranici, vrijeme zadržavanja na stranici, što zanima korisnike i slično. Kako smatramo Analytics jednim od najvažnijih alata više o njemu ćemo pisati u jednom od budućih blog članaka, od postavljanja do korištenja.

Google Analytics

Google Webmaster Tools

Napravili ste brojne korake s ciljem što bolje optimizacije i zanima Vas kako će Vaša stranica biti rangirana? Možda je najbolje pitati sami Google koji će vršiti rangiranje. Google Webmaster tools je izvor koji objašnjava osnove Google tražilice. To je skup alata koji Vam pojašnjava što se događa na Vašoj stranici i omogućava Vam da odluke donosite na temelju realnih podataka, a ne na sreću ili slijepo.

Zahvaljujući Google-ovim alatima donosite odluke temeljene na stvarnim podacima, a ne na slijepo

Osim toga, putem ovih alata provjeravate indeksiranost Vaše stranice, crawl rate, pregledavate ključne riječi i slično. Zašto su ovi alati dobri za SEO optimizaciju? Google Webmaster alati pružaju uvid u brzinu učitavanja stranice, prepoznaju razne probleme na internet stranici, a također Vam je omogućeno i upravljanje "sitelinkovima". Google Webmaster tools su jedni od najkvalitetnijih alata te su definitivno zaslužili poseban članak u kojemu ćete moći saznati puno više o njima.

Google webmasters

Check My Links

Check My Links je online alat pomoću kojega provjeravate ispravnost "linkova" na Vašoj stranici. Kako je to povezano sa SEO optimizacijom? Za što kvalitetniju SEO optimizaciju potrebno je imati interne i eksterne poveznice, odnosno linkove. S vremenom određene poveznice prestanu postojati i s logikom bi Google trebao tolerirati navedeno, međutim ukoliko na svojoj internet stranici imate linkove koji ne rade dobivate određene penale i idete na "crnu listu" Google-a.

Ukoliko imate poveznice koje ne rade čuvajte se Google-a

Iz toga razloga potrebno je često provjeravati ispravnost poveznica na Vašoj stranici. Za primjer napravili smo analizu stranice na Wikipediji za pojam Digitalni marketing. Od ukupno 373 poveznice na stranici, jedna od njih nije funkcionirala. Na slici zeleno su označene poveznice koje rade, dok one koje ne rade se prikazuju crvenom bojom.

Check my links

Website grader

Website Grader je online alat pomoću kojega se dobiva uvid u kompletno stanje internet stranice, odnosno pruža uvid u izvedbu stranice, optimiziranost za mobilne uređaje, SEO optimiziranost te sigurnost. Snalaženje u alatu je veoma jednostavno te sve što je potrebno jest upisati adresu web stranice koju želite analizirati.

Pomoću jednostavnog alata analizirajte svoju stranicu u nekoliko sekundi i saznajte sveukupnu ocjenu.

Website grader

Mi smo napravili analizu stranice searchengineland.com te Vam donosimo prikaz rezultata.

Website grader test

Nakon što upišete adresu internet stranice možete očekivati ocjenu od 1-100 kao i detaljno izvješće s ključnim rubrikama. Svaka rubrika rezultata sadrži dodatna pojašnjenja i prijedloge za poboljšanja. Tako na primjer u izvedbi možete saznati veličinu Vaše stranice, njenu brzinu učitavanja i zahtjeve stranice. Za svaki pronađeni problem koji se pronađe na stranici ponuđeno je rješenje na blogu Hubspota. U navedenom primjer pronađeno je previše zahtjeva na stranici, a kao mogućnost rješenja problema ponuđen je blog članak u kojemu je objašnjeno na koji način smanjiti http zahtjeve.

Open Site Explorer

Open Site Explorer je alat pomoću kojega se istražuju backlink-ovi,odnosno povratne poveznice, traže se prilike za izgradnju link-ova, ali isto tako vrši se analiza potencijalno loših, štetnih link-ova za Vašu web stranicu. Za korištenje alata potrebno je pristupiti stranici i unijeti web adresu mjesta kojega želite analizirati.

Poveznice i povratne poveznice veoma su važan dio Vaše SEO optimizacije, a pomoću Open Site Explorera ih možete samo poboljšat.

Open site explorer

Za potrebe teksta izvršili smo analizu stranice moz.com. Na slici u nastavku moguće je vidjeti rezultate, odnosno autoritet domene i stranice te broj link-ova, odnosno poveznica i analizu istih.

Open site explorer - test

Postoji mnogo alata koje možete koristiti za analizu SEO optimizacije. Mi smo naveli neke koje često koristimo prilikom analize internet stranica. Uskoro možete očekivati i analizu drugih alata, ali i dublje pojašnjenje kako postaviti i koristiti neke od njih, a također i kako započeti samostalno sa optimizacijom Vaše stranice.

Da li vam je ovaj članak bio koristan?

Želite li prezentaciju nekog od naših proizvoda?

Izradite proizvod upravo po vašim mjerama!